Tomas ledare: Rätt måste vara rätt

Tomas Sjöblom
För en tid sedan inträffade en tragisk arbetsplatsolycka på Malmö bangård.
Två banarbetare blev påkörd av ett tåg, varav en dog och den andra blev allvarligt skadad.
Olyckan har skakat om oss, som verkar inom branschen. Vi tänker på de drabbades anhöriga och familjer. Sådana här olyckor får aldrig ske. Därför är säkerhetsutbildningarna så viktiga.
Den här olyckan har också väckt frågan om ansvar och rutiner i samband med bemanningar.
Förutsättningarna var att dessa banarbetare kom från ett bemanningsföretag som ett företag hade anlitat för att underhålla den aktuella järnvägssträckan. Uppgifter från Seko-tidningen visar att de befann sig på spåret utan tillstånd och att de gällande säkerhetsreglerna inte följdes på rätt sätt.
Vad som är rätt i detta får resultatet av Statens haverikommission utvisa.
Seko signalerar via sin tidning att bemanningsanställda ofta arbetar under sämre villkor, med mindre introduktion, bristande lokalkännedom och högre tidspress. Detta anser Seko att ökar risken för olyckor.
Den uppfattningen får stå för Seko. Det intressanta är vilken part som har huvudansvaret för säkerhet och arbetsförhållanden i samband med projektet?
Bemanningsföretaget eller uppdragsgivaren, som anlitar bemanningsanställda för att utföra projektet? Det har kommit signaler hävdar att här har bemanningsföretaget ett stort ansvar.
Ansvarsfördelningen
För oss inom Rallarsving är det självklart att bemanningsföretaget ansvarar för att personalen har en grundutbildning som gör det möjligt att hyra ut dem. Därefter är det förtaget, som hyr in bemanningspersonalen, som ansvarar för säkerhetsutbildning, genomförandeplaner och arbetsplatsrutiner. Kort sagt, det som krävs för att aktuellt projekt ska kunna genomföras trygg och på ett bra sätt.
Rätt måste vara rätt angående bemanning
Spännande gruvbransch
I övrigt noterar jag att gruvnäringen kan bli en spännande framtidsbransch för Rallarsving
Det sker en stor tillväxt inom gruvnäringen. Många gruvor är i drift och fler är på väg att öppnas för brytning.
På senare tid har vi inom Rallarsving sett möjligheter inom den här området och arbetar därför aktivt med att skaffa erfarenhet och kunskap så vi blir en möjlig aktör inom området
De flesta gruvor använder nämligen järnväg för att forsla malmen. Både under och ovan jord
Framtiden får visa hur det blir.
Vi vet i alla fall att efter en trög vår, på grund av påsken kom så sent i år, har verksamheten tagit fart ordentligt. Nu är det högtryck inom Rallarsving.
Ha en skön sommar…
Tomas Sjöblom, VD på Rallarsving.