Rallarsving jobbar på Inlandsbanan med äldsta tekniken

Rallarsving på plats vid Utterträsk för att göra spårunderhåll på Inlandsbanan enligt en gammal teknik.
Ibland kan kunskap kring gammal rallarteknik vara en konkurrensfördel.
Ett exempel är sommarens underhåll av Inlandsbanan intill Arvidsjaur.
Där ska Rallarsving utföra rälsbyte med hjälp av en teknik som rallarna använde sig av förr i tiden.
I dag är det mest vanligt att använda olika former av svetsning i samband med byte av räls. Det bidrar bland annat till att loken och vagnarna tar sig fram på ett tystare sätt och blir mindre slitage.
För många år sedan spikade rallarna samman rälsen som skulle bytas. På dessa sträckor låter det ”dunk, dunk” när loken och vagnarna färdas på spåren.
”Speciell teknik”

David Egarnes är en av Rallarsvings medarbetare på Inlandsbanan.
Vecka 18 utförde Rallarsving, på uppdrag av Infranord, att utföra ett rälsbyte på Inlandsbanan. Det handlar om en sträcka på 1 200 meter räls som ska bytas vid Utterträsk som ligger nära Arvidsjaur.
Det speciella med jobbet är att medarbetarna från Rallarsving arbetar med spik- och skarvspår, som är en av de äldsta teknikerna. De spikar ihop rälsen med rälshammare i stället för att svetsa.
– Detta är en väldigt speciell teknik som tar tid att lära sig för oss som är yngre. Det finns nämligen ingen skola där man kan lära sig och öva, säger platschefen Tim Norell.
Konkurrensfördel
Tomas Sjöblom, VD för Rallarsving, berättar att förra årets förvärv av företaget KM Spårservice bidrog till att det nu finns flera inom Rallarsving som kan utföra den tekniken, vilket också kommit till nytta i samband med uppdraget längs med Inlandsbanan.
– Detta är en gammal skola och är en konkurrensfördel för oss att kunna erbjuda jobb med den här tekniken, säger Tomas Sjöblom, som uppskattar att Rallarsving fått förtroendet av uppdragsgivaren att genom åren ha gjort flera liknande jobb.