Rallarsving bidrar när SSAB satsar på framtiden

Rallarsving bidrar när SSAB satsar på framtiden

SSAB i Borlänge tänker fortsätta att spela en viktig roll i Sveriges framtida ståltillverkning, som bland annat kommer att innebära fossilfri stålproduktion.
En del i det arbetet är att se över områdets järnvägssystem. Då fick Rallarsving ett par uppdrag under den gångna sommaren.

Rallarsvings arbetsledare Micael Ekstrand hyllar ambitionen hos SSAB att se långsiktigt:
– SSAB ska ha en eloge för att de hela tiden strävar efter att förbättra sig. De har verkligen ordning och reda.
Micael Ekstrand berättar om ett SSAB-projekt som gör det möjligt för dem att kunna öka lastvikten på spåren inom fabriksområdet. Ett uppdrag där Rallarsving gjorde jobbet.
– Vi plockade bort räler på en sträcka av 300 meter. Därefter tog vi bort 750 ton uttjänt makadam  och lade tillbaka 700 ton ny makadam. Därefter lade vi nya slipers, placerade tillbaka rälerna och svetsade ihop dem. Det gick bra.
Han fortsätter:
– Utmaningen var att gräva upp och schakta bort materialet. Det var riktigt tufft.

Signaljobb

En annan del av SSABs framtidssatsning är att rusta för kommande el- och signalsystem. Därför lade  Rallarsving ut ny kabelränna . Framtidens kablar ska nämligen ligga i en kabelränna av betong och inte vara nedplogat i marken . Sträckan det handlade om var en kilometer.
Tim Norell, arbetsledare på Rallarsving, berättar vad som varit viktigt att tänka på:
– Först gällde det att hålla tiden, som var väldigt knapp. Sedan fanns masa kabel och granul i marken. Ett ämne som är stenhårt, vilket gjorde det extra svårt att gräva i. Men det har gått bra.